Telefoon:

0527 - 681 396

E-mail:

Info@hoekstra-urk.nl

Openingstijden:

9.00 - 13.00 / 14.00 - 17.15 uur

'De Urkers hebben Hoekstra groot gemaakt'

Vraag aan een doorsnee Urker bij wie hij of zij verzekerd is en de kans is groot dat het antwoord luidt: ‘Bij Hoekstra’. Met het vertrek van directeur Willem Hoekstra komt er een einde aan een tijdperk, maar tegelijk verandert er niets, zo bezweert hij, samen met zijn opvolger, Henk Kapitein.

We zitten in de huiskamer van Willem Hoekstra, op een steenworp afstand van het kantoor in Wijk 4. De 80-jarige komt meteen maar ter zake: ,,Ik ben altijd gewoon gebleven en daarom had ik beslist geen zin in grote afscheidsfeesten.” Henk Kapitein knikt: ,,Willem had gezegd: geef maar een afscheidsreceptie. Ik kom niet.”

Het verhaal over zijn afscheid moet daarom vooral gaan over de toekomst van het bedrijf. Mensen moeten weten dat ze bij Hoekstra ook in de toekomst kunnen rekenen op de vertrouwde service, de menselijke maat. Bovendien valt er wel het een en ander te melden over de stichting die is opgericht om de overgang mogelijk te maken.

Toch maar even terug naar het begin. In 1963 kwam Willem Hoekstra plotseling het vak binnen gerold. ,,Op vrijdag was ik nog kelner bij Havenzicht, op maandag was ik verzekeringsman. Mijn broer Jelle was samen met Gerrit de Wit van start gegaan. Toen Jelle naar het sanatorium moest, zei mijn vader dat ik daarom zijn plaats moest innemen. Toen overleed Gerrit de Wit plotseling en namen we de zaak over.

Broer Jelle bleef anderhalf jaar in het sanatorium en Willem ging twee dagen in de week naar school in Zwolle. ,,Ik had een speciale dispensatie nodig van de burgemeester om mijn diploma te mogen halen, want ik had alleen de lagere school afgemaakt.”

Willem bleek zich al snel goed thuis te voelen in de wereld van verzekeringen. Het bedrijf begon gestaag te groeien. In 1967 kwam de makelaardij erbij. Willem: ,,Maar dat was altijd een bijzaak, waar we geen enorme bedragen aan verdienden. Het was wel een manier om klanten binnen te krijgen. Na de koop van een huis, kwamen de hypotheek en alle verzekeringen die nodig waren er haast als vanzelf achteraan.”

Twee enveloppen

Na de start op Wijk 8-58a verhuisde het kantoor tijdelijk naar een woning aan de Meeuwenlaan en daarna naar Wijk 5-88. Uiteindelijk kwam de kans langs om het voormalige jeugdgebouw van de Gereformeerde Kerk te kopen. Het haalt een mooi verhaal los bij Willem: ,,Behalve wij hadden de Credietbank en de Stichting Ethiopië interesse in het pand. Ik besloot twee enveloppen mee te nemen naar de openbare bieding. Eén envelop voor het geval de Kredietbank zou meedoen. En een envelop voor het geval ze niet mee zouden doen. In de tweede envelop zat een briefje met een bedrag dat 50.000 gulden lager lag. Die avond bleek dat de Kredietbank niet zou meebieden en dus leverde ik de envelop met het lagere bedrag in. We zaten precies 5.000 gulden boven het andere bod.”

Toen moest de grote groei nog beginnen. Willem is er duidelijk over: ,,We zijn groot geworden door de Urker bevolking en we hebben een groep mensen op kantoor zitten die al die jaren het werk hebben gedaan. Een deel van het personeel is al heel lang bij ons.”

Onderdeel van die menselijke maat was dat het er bij Hoekstra soms wat anders aan toe ging dan bij landelijke organisaties. Een voorbeeld. Willem: ,,Iemand ruilt zijn oude auto in voor een spiksplinternieuwe en belt dat de verzekering overgezet moet worden. Binnen een paar dagen rijdt de eigenaar de nieuwe auto totaal in de prak. De oude auto was WA verzekerd en die verzekering is zo overgezet op de nieuwe. ‘Hebben jullie de eigenaar erop gewezen dat hij de nieuwe auto beter allrisk kan verzekeren?’, vroeg ik mijn medewerkers. Nee? Dan mag de eigenaar een nieuwe auto uitzoeken. Daarover moet je niet moeilijk doen.”

Willem heeft zelf geen kinderen en zo kwam bij de overdracht van het bedrijf de vraag langs wat hij met de aandelen wilde doen. Uiteindelijk ontstond het plan om het eigendom in de komende jaren onder te brengen in de Stichting Willem Hoekstra Fonds. ,,Het is de bedoeling dat voortaan een deel van de winst naar deze stichting gaat. Tegelijkertijd kunnen bij deze stichting aanvragen ingediend worden voor maatschappelijke initiatieven. Op die manier kunnen we iets terugdoen voor de samenleving die het bedrijf groot gemaakt heeft.”

Het past in de filosofie van Willem Hoekstra, die naast zijn werk altijd maatschappelijk betrokken was. Hij was ruim vier jaar wethouder, zestien jaar raadslid, voorzitter en secretaris van SVU, betrokken bij het Groene Kruis en het Rode Kruis én één van de mensen achter het Rouwcentrum.

De 50-jarige Henk Kapitein stapt na dertig jaar SNS-Bank over naar Hoekstra. Hij wordt kantoormanager: ,,We willen eigenlijk dat alles bij het oude blijft. Mensen zijn gewend dat ze bij ons terecht kunnen voor persoonlijk advies. Dat moet vooral zo blijven.” Willem knikt instemmend.

Hieronder treft u enkele voorbeelden aan van giften die door Stichting Willem Hoekstra Fonds zijn verstrekt. Voor meer informatie en het aanvragen van een bijdrage verwijzen wij u naar de site van Stichting Willem Hoekstra Fonds.

Stichting coördinatie platform vermissing

loopbrug

Gift loopbrug watersportverenining de Zuiderzee

Gift MTB route 't Urkerbos